From Maya:

Since parts of the nordic countries get to se the swedish tv channel TV4 I thought it would make a few ringers happy to know that they are sending a Behind the sceens program on thuesday 4th at 20.00 (8.00 pm and a second one the 19th (obviusly) at 16.30. Here’s what the program descrition from their site say in swedish:

Världen har väntat på filmerna som bygger på JRR Tolkiens böcker Sagan om ringen och snart är det världspremiär för den första filmen. För första gången i filmhistorien har tre filmer spelats in samtidigt. Peter Jackson, som står för regi, manus och som även är medproducent, har ägnat sju år åt planering inför den två år långa inspelningen som ägde rum på Nya Zeeland.

I två program handlar det om Sagan om ringen-filmerna. I det första, som sänds i kväll, tittar vi in bakom kulisserna där filmskaparna och deras produktionsgrupp delar med sig av alla erfarenheter de fått under de mest omfattande filminspelningarna någonsin. Vi träffar regissören Peter Jackson och några av skådespelarna: Elijah Wood, Sir Ian McKellen, Liv Tyler, Cate Blanchett med flera. De berättar om hur de flera månader före inspelningen, började öva på de udda dialekter de skulle tala med, och om hur de sedan kändes att nästan leva i Tolkiens mystiska värld under den långa inspelningsperioden. Vi får även en exklusiv förhandstitt på delar ur den första filmen och tittar närmare på några av de spektakulära specialeffekter som använts.

Det andra programmet som handlar mer om själva filmen visar vi den 19 December kl. 16.30.